Over onze materiaalkeuzes & duurzaamheid

Als het gaat om duurzamere materiaal keuzes dan maken we een afweging op basis van de volgende aspecten:

  • minimum afname eis (te hoog zorgt voor afval, dus niet doen!)
  • kwaliteit
  • afstand

1. Minimum afname eis vs verspilling 
De meest duurzame stof kun je maken door deze zelf te laten produceren. Om een eigen stof te kunnen laten maken is de minimale afname 300 of 500 meter per stof per kleur. Dit betekent in het geval van t-shirtjes: 600 tot 1000 t-shirtjes in dezelfde kleur van dezelfde stof. Dat is voor een klein merk gigantisch veel. Doordat we werken met kleine oplages is het voor ons niet mogelijk om al onze stoffen zelf te produceren. Dat zou namelijk zorgen voor enorme overschotten. Wij maken 2 a 3 stoffen per seizoen zelf en de overige stoffen kopen we in bij duurzame groothandels.

2. Kwaliteit – Soms is de niet-bio variant sterker, wat dan? 
In geval van groothandel stoffen ben je afhankelijk van het aanbod dat er op dat moment is. Gelukkig is er steeds meer duurzaam & goed gecertificeerd aanbod. Tegelijkertijd is het soms zo dat een stof in een GOTS variant beschikbaar is (dus bio) en in een Oeko-tex variant (dus niet bio, wel gifvrij). We testen dan beide stoffen. Het komt weleens voor dat de bio variant veel sneller vaal wordt/pillt/of zwaar krimpt. Uiteindelijk kiezen we in dat geval toch voor de oeko-tex variant omdat we door middel van testen weten dat deze variant veel en veel langer mee zal gaan. Duurzaamheid gaat ook over gebruik, ook daar moet je als merk rekening mee houden.

3. Afstand
Daarnaast kijken we ook naar de afstand. Als een materiaal in Europa gemaakt is dan heeft dat onze voorkeur boven een stof uit China, ook al is die biologisch. Productie omstandigheden voor mens en natuur zijn in China zeer lastig te controleren. Dus als we de keuze hebben dan gaat onze voorkeur uit naar een Europees geproduceerde stof. Dat lukt niet altijd, maar als we de keuze hebben nemen we dit wel mee in onze overwegingen.

Tot slot
Als het gaat om duurzamere keuzes maken op gebied van materialen kijken we dus telkens opnieuw weer naar de context en maken we per item een afweging wat de beste keuze is. Vanuit marketingperspectief zou het beter zijn om gewoon heel stellig te zeggen: wij doen alleen bio, alles is duurzaam. Maar de praktijk is vaak genuanceerder als het gaat om duurzaamheid en duurzamere keuzes maken. Daar willen we graag open over zijn, vandaar deze blog. Fijn dat je meeleest en interesse toont!

Store